Elektronikus ügyintézés

EU-s projektek

Magyar falu program

2020 rendezvények

Térségi újság letöltése

Pilis-Dunakanyar Hírmondó

Követés a facebookon

Követés a facebookon

I love Dunakanyar

Együtt az egészségért

Helyi hírek

Több, mint egy év egyeztetés, és a program részleteinek kidolgozása után 2014.június 30-án aláírásra került a KLÍMAPARK pályázatra vonatkozó támogatási szerződés. További információ a címre kattintva tekinthető meg.

 Az aláírással kezdetét veszi a program megvalósítása, melynek keretében a Faluház a jelenlegi funkcióinak megtartása mellett klímaközponttá is alakul, napelem és napkollektor biztosítja a környezetbarát fűtést és áramellátást. Más helyszínen, elindulhat gallyak feldolgozása, a mulcsüzem kialakításával, innen kiváló minőségű mulcs (fakéreg és ágapríték) kerül ki a parkokba erdőtereületre, illetve ezek fűtőanyagként is hasznosulhatnak. A település a pályázat keretében 6 ha erdőtelepítéssel járul hozzá a széndioxid kibocsátás mérsékléséhez. A Vízkelőben vizes élőhelyet bemutató tanösvény létesül, melynek könnyebb megközelítését elektromos kisbusz segíti majd.

 A felvázolt elemekkel létrejövőben a Klímaparkban mindenki saját maga vizsgálhatja meg életmódját, azon belül azt, hogy milyen mértékű a saját életvitele széndioxid kibocsátása, „karbon lábnyoma”. Rögtön kiderül ebből, hogy az étkezésünk, közlekedésünk, ruházkodásunk, tisztálkodásunk, de a teljes életvitelünk milyen hatással van a légkör széndioxid tartalmára. A program révén tanácsot kapunk ennek csökkentésére, de megismerhetjük a Szentendrei-sziget élővilágát, helyi termékeit, útmutatást kapunk az ökológiai gazdálkodás folytatásához és a környezetbarát energiafelhasználásunk megvalósításához is. A program személyessé teszi a klímavédelmet, hogy ki-ki a mindennapjaiban maga tehessen a Föld védelméért.

Szigetmonostor, 2014.07.17.
Molnár Zsolt polgármester

Megosztás