Elektronikus ügyintézés

EU-s projektek

Magyar falu program

2020 rendezvények

Térségi újság letöltése

Pilis-Dunakanyar Hírmondó

Követés a facebookon

Követés a facebookon

I love Dunakanyar

Együtt az egészségért

Helyi hírek

Mindannyiunk számára elviselhetetlen a szúnyogok száma. Az okok talán keveseket érdekelnek, de azért azt is fontos tudni, hogy a szúnyog peték évekig képesek várni a megfelelő körülményekre, amikor is kellő nedvesség és megfelelő hőmérséklet éri Őket a kifejlődéshez. Ez is muatja, hogy az elöntött területeken már kikelésre váró petékre ömlött a Duna vize.

Az irtás minden lehetséges iránya elindult:
További információ a címre kattintva

1, 2.) biológiai gyérítés légi és földi; bacilus thuringiensis baktériumokat juttatnak ki a pangó vizekbe ahol a lárvák tenyésznek. Ezek a szúnyoglárvákat pusztítják el, vagyis nem fognak szúnyoggá fejlődni.

3, 4.) Kémiai gyérítés földi és légi; ez a módszer a repülő szúnyogokat pusztítja vegyszerrel. Egy ilyen irtás akkor hatékony, ha 80%-os a sikeressége. Van egy bizonyos csípésszám, ami az elrendelés kritériuma (élettani és gazdasági szempontok szerint) ugyanezek szakértők ellenőrzik vissza a hatékonyságot és akkor igazolható le a teljesítés az irtók felé.

Jelenleg (már az árvíz közeledtével tudható volt, az időjárási körülményekből és a Duna várható elöntéséből -egyenes az összefüggés.) az elrendelő csípésszám több tízszerese a szúnyogszám. Ebből is jól látható, hogy a 80%-os siker esetén is (ezt még a legutóbbi irtásra vonatkozóan nem igazolták vissza a szakértők, de általában ez a hatékonyság megvan) a maradó 20%-is akkora mennyiség, ami önmagában az elrendelési határ fölött van. Ezért lesz több kémiai irtás rövid időn belül.

Szóval lesz folytatás hamarosan, péntekig biztosan.

Újabb ingatlanokban öntenek ki a kutak, áradnak az emésztők, jelenik meg a talajvíz, látjuk ezt, és  folyamatosan azon dolgozunk a vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberekkel, hogy ezekre megoldást találjunk.

Nem vagyunk könnyű helyzetben. A Csalogány utca melletti erdőben, ahova a Duna betört, annyira tagolt terepviszonyok vannak hatalmas kiterjedésű belvízzel, hogy hiába szivattyúztuk 6 napig folyamatosan az alacsonyabb ponton nem csökken a víz. Nyilván ez is hat arra, hogy a talajvízszint emelkedik a környező telkeken, utcákban. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy valahogy a belvíz nyomását csökkentsük, de nem vagyunk könnyű helyzetben. Remélem sikerül megtalálnunk a megoldást és végre fellélegezhetünk.

Ma egy új nagy teljesítményű szivattyút próbálunk ki, ha beválik akkor talán a Csalogány utca felé is irányíthatjuk, tehermentesítve azt. A vizek összevezetése nélkül ez sem lehet sikeres, ez a „vízkormányzás” a legnehezebb feladat jelen pillanatban.

Továbbra is kérem megértésüket és várom visszajelzésüket a vizek kiöntésére és a szúnyoggyérítésre vonatkozóan egyaránt. Legyenek Önök a szemeink, a több információ segít a megoldás megtalálásában.

Molnár Zsolt polgámester

Megosztás