Elektronikus ügyintézés

EU-s projektek

Magyar falu program

2020 rendezvények

Térségi újság letöltése

Pilis-Dunakanyar Hírmondó

Követés a facebookon

Követés a facebookon

I love Dunakanyar

Együtt az egészségért

Helyi hírek

Az árvízzel elöntött ásott és fúrt kutak vizét használni különösen veszélyes!
Az elöntött kutak fertőtlenítését az árvíz megszűnése után az alábbiak szerint kell elvégezni:

A fertőtlenítés megkezdése előtt a kutat és környékét a szennyeződéstől alaposan meg kell tisztítani, a benne lévő vizet ki kell szivattyúzni és az újra összegyűlt vizet kell fertőtleníteni.

További információ a címre kattintva.

 ÁSOTT KÚT FERTŐTLENÍTÉSE
A fertőtlenítéséhez a kútban lévő vízmennyiség minden m3-re 3 dkg klórmész szükséges.
A kút fertőtlenítését úgy végezzük el, hogy a kútban található víz térfogatára kiszámított klórmész mennyiséget vödörben - a feloldáshoz szükséges mennyiségű - vízzel elkeverve oldatot készítünk. Az oldatot úgy juttatjuk be a kútba, hogy az oldatot a kút belső falára öntjük. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután a kút vize csak akkor tekinthető fertőtlenítettnek, ha a víznek klór szaga van és a klór íz érezhető. Amennyiben ezt nem tapasztaljuk, a kút fertőtlenítését a fertőtlenítőszer kétszeresével meg kell ismételni.
Eredményes fertőtlenítés befejezése után a kutat teljesen ki kell merni, vagy ki kell szivattyúzni.
Másik módszer szerint a kútban lévő vízmennyiség minden köbméterére 200 ml Háztartási hypot kell alkalmazni. A megfelelően kiszámolt fertőtlenítőszert egy vödör vízben alaposan el kell keverni, majd a kút belső falán körben végigfolyatni. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 óráig szükséges állni hagyni, azután pedig kiszivattyúzni. Ezután, ha a kiszivattyúzott víz klórszagú, akkor a fertőtlenítés megfelelő volt, ha nem érezhető a klórszag, akkor a kút fertőtlenítését kétszeres mennyiségű fertőtlenítőszer oldattal meg kell ismételni.

FÚRT KÚT FERTŐTLENÍTÉSE
600 ml Háztartási hypot kell az un. anyacsőbe önteni, majd néhány percig kell a szivattyút járatni. Ezt követően az előzőekben alkalmazott fertőtlenítőszerből a megadott mennyiséget ismételten az anyacsőbe kell juttatni. 24 órai állás után a kutat addig kell szivattyúzni, míg a klórszag már nem érezhető.
Ez az eljárás csak a 30-40 méter mélységű fúrt kutak fertőtlenítésére alkalmas, ennél mélyebb fúrt kút fertőtlenítése esetén a területileg illetékes vízügyi hatóságot kell értesíteni.

Megosztás