Elektronikus ügyintézés

EU-s projektek

Magyar falu program

2020 rendezvények

Térségi újság letöltése

Pilis-Dunakanyar Hírmondó

Követés a facebookon

Követés a facebookon

I love Dunakanyar

Együtt az egészségért

Helyi hírek

Szabó György (Gyuri doki), a pócsmegyeri háziorvos gondolatai a koronavírussal kapcsolatban. Praktikus tanácsok, információk. Kérjük, olvassa el! Az írás a cikk címére kattintva olvasható el! Vigyázzunk magunkra és ezzel egymásra is vigyázunk!
Egy járvány margójára... Ne mérgezzük a lelkünket mindenféle hírekkel, tv műsorral, ami a COVID-ról szól!
Egy régi kínai tanmese...
Egy bölcs ül a barlangjában és arra megy a pestis. Kérdi a bölcs:
- Hová mész?
- Megyek a városba, meg kell öljek ötezer embert!
- Jól van, tedd a dolgod...
Néhány hét múlva visszatér a pestis, megpihen a bölcs barlangja előtt.
- Na? Megtetted a dolgod? - kérdi a bölcs.
- Igen, megöltem ötezer embert. - Dehogy! Ötvenezret öltél meg! - méltatlankodott a bölcs.
- Nem. Én csak ötezret öltem meg. - mondta a pestis a többi a félelmébe halt bele.

Az egyik barátom azt mondta: „Örülök, hogy Magyarországon élek. Nincs még egy ország a világon, a hol ennyi (legalább kétmillió) virológus, járványtanász, fociszakértő lenne...”
A járványtan (epidemiológia) egy része - ha valaki elég okos és némi alaptudással is bír - kitalálható, de a következtetések, intézkedések gyakran hibásak, így késik a járvány megállítása.

A koronavírusok a természetben, az egyik leginkább elterjedt víruscsalád. A denevér, kígyó, teve, macska... saját, többnyire a fajt fertőző (fajspecifikus) vírussal bír. A koronavírusok RNS-t tartalmazó vírusok. A SARS-CoV-2, a COVID-19 kórokozója, a feltételezések szerint a denevérek felső-légúti fertőzését okozó vírusa. (Két apró, de fontos momentum: 1) Az RNS-nek nincs javító enzimje, tehát a vírus mutációja – ha élet-, és fertőzőképes – tartós, gyakran párhuzamos fertőzéseket okoz. 2) Bármelyik kórokozó, ha gazdát vált, gyilkossá válik, amíg az új gazda és a parazita nem adaptálódnak egymáshoz.)
A SARS-CoV-2 vírus valamilyen szinten adaptálódott az emberhez, képes emberről-emberre terjedő betegséget okozni. Jelenleg úgy tűnik, a COVID-19 gyengül. Ez azonban sajnos csak illúzió, mert a legfertőzöttebb korosztály az óvodás, kisiskolás réteg. Náluk gyengébben, kis tünetekkel zajlik a fertőzés, de a fertőzőképesség jelentős. Ráadásul, minél gyengébbek a tünetek, annál jelentősebb a vírusürítés. Tehát a kis „bioterrorista” óvodások igencsak fertőzik a környezetükben levő fogékony embereket.

A fertőzés módja cseppfertőzés, és a fertőző ember nyálával, orrváladékával, székletével történő kontaktus. A kontaktus során a beteg fertőző testnedve a fogékony szervezet nyálkahártyájával (szem, orr, száj, szeméremtájék?) érintkezik. Itt külön kiemelném a mindenki által tapogatott felületeket: Pénz, kilincs, közjármű kapaszkodó, wc-lehúzó, karok, korlátok...
A kórokozó megtapad a nyálkahártya sejtfelszínén, bejuttatja a génállományát a sejtbe és arra készteti a gazdasejtet, hogy kezdjen vírusrészecskéket termelni. A termelődött elemekből vírus épül össze, amely kiszabadulva újabb sejteket támad meg, majd a fertőzés fokozódásával, a kópiaszám növekedésével a vírus bejut a véráramba (virémia). A vérrel szétterjedve, a szervezetben megtalálja azokat a sejteket, amelyekhez legjobban hozzá tud tapadni, és befertőzi azokat. A mechanizmus ismétlődik.
Tehát: A vírusfertőzés két lépésben zajlik, az első egyszerű felső-, vagy alsó-légúti hurut, majd a vírus bekerülve a véráramba szétszóródik a szervezetben. Ez a második lépcső a kritikus, ennek kimenete határozza meg a beteg további sorsát:

• Kialakulhat „intersticiális” tüdőgyulladás, ami azt jelenti, minden szövet érintett. Ennek a gyulladásnak a következményeként sérül a surfactant, a léghólyagokat borító réteg. (Ez az anyag tartja szétfeszítve a léghólyagokat.) Ha a léghólyagok összeesenek, nem jut oxigén a vérbe.
• Továbbá a gyulladás hatására olyan váladék keletkezik a hörgőcskékben, ami alvadékként összekocsonyásodik és lezárja a légutakat.
• Kialakulhatnak mikro-trombusok, bőr-és belszervi mikro-elhalásokat okozva.

Ezt a folyamatot súlyosbítják a légutakban élő (kolonizálódott) baktériumok. Ezek egy része a hörgőkben lakik, önmagukban, eleinte (a fertőződéskor) okoznak megbetegedést, amely idővel lecseng. A szervezet sem képes ezek eliminálására (kiírtására), állóháború alakul ki. (TBC, Pneumococcus, Pertussis...) Különösen veszélyesek azok a kórokozók, amelyek bent élnek a légúti nyálkahártya sejtjeiben, ahova nem jutnak be az immunfehérjék. (Chlamydia, mycoplasma, Legionella...) Ezek a társfertőzések a koronavírussal együtt igen komoly, súlyos, életveszélyes betegséget okozhatnak.

Mikor gondoljunk koronavírus-fertőzöttségre?
Szaglás, ízérzés vesztés esetén, ha tovább tart, mint 2-4 nap. Ha elhúzódó folyamatos köhécselés, vagy terhelésre jelentkező nehézlégzés jelentkezik. A hőemelkedés, nátha, fejfájás, gyengeség. Általános tünetek, bármely vírusfertőzés velejárója lehet. A koronavírus általában nem okoz magas lázat.

Mi a teendő?
A legfontosabb a fertőződés megelőzése. A maszk Segít abban, hogy cseppfertőzéssel ne kapjuk el a vírust, illetve, aki beteg nem terjeszti a kórt, (kivéve, ha kilégzőszelepes maszk van rajta, mert ebből a maszkból szűrés nélkül jön ki a levegő).

A kontaktus megelőzés:
A mindenki által fogdosott eszközök (pénz, kilincs, fogantyú, nyomógomb...) megfogása után fertőtlenítsük kezünket alkoholos fertőtlenítővel, de legalább ne nyúljunk az orrunkba, szemünkbe, szánkba, ételhez. Tekintsünk mindent potenciálisan fertőzöttnek, a kezünket koszosnak!
Ha már megfogtunk valamit és utána mást is megfogunk, akkor azt is befertőzzük. Pl.: megfogjuk a pénzt a boltban, utána levesszük a maszkot, akkor a maszk is fertőzötté válik. Azt ráhúzzuk az orrunkra, egy másik boltban, vagy hivatalban - és megfertőződtünk.
Az egyik legkoszosabb és legfertőzőbb eszköz a mobiltelefon. Ha koszos kézzel megfogjuk, napokig fertőzőképes marad.

A kesztyű:
Ha ugyanúgy járunk el kesztyűben, mintha az nem lenne rajtunk, fertőtlenítjük a kezünket, akkor lehet használni, és különösen akkor célszerű, ha valakinek a fertőtlenítőszer kikezdi a kezét. Egész napos kesztyűviselésnél, „kesztyűlében” felázik a bőr és más fertőzések, irritációk jelentkezhetnek.

Ha felső-légúti tünet, nátha, szaglásvesztés... jelentkezik, a legfontosabb az ambroxol (Ambrobene, Halixol, Amroxol-Q... tabletta) elkezdése, mert az kiüríti az alsó légutakból a váladékot, „tolja” kifelé a fertőzést a légutakból. A szokásos dózisa reggel, délben egy-egy tabletta. Szirupból gyerekeknek a testtömeg negyede (12 kilós gyermeknél, a reggeli és délutáni ébredés után 3-3ml). Ambroxolt estére nem szedünk, kivéve a nyújtott hatású 75mg-os Mucofree max, vagy Ambrobene kapszulát.

Oltás:
Jelenleg még nincs hazánkban elérhető koronavírus ellenes oltóanyag. Az influenza oltás nem véd a koronavírus fertőzés és szövődmények ellen. Általában egyidőben nem lehet valakinek két légúti vírusfertőzése, a vírusinterferencia miatt. De amennyiben valaki egymás után fertőződik meg koronavírussal és influenzával, akkor nagyobb eséllyel alakul ki súlyos szövődmény.

Az átvészelt betegség nem garancia, a fertőzést többször is el lehet kapni. A maszk és kézfertőtlenítés véd az influenza és más légúti vírusokkal való fertőződéstől is.

Vigyázzunk magunkra és ezzel egymásra is vigyázunk!


Szabó György Gyuridoktor

Megosztás