Elektronikus ügyintézés

EU-s projektek

Magyar falu program

2020 rendezvények

Térségi újság letöltése

Pilis-Dunakanyar Hírmondó

Követés a facebookon

Követés a facebookon

I love Dunakanyar

Együtt az egészségért

Helyi hírek

Szigetmonostort a Dunakeszi révvel összekötő belterületi kerékpárút építése – bár szembesültek az érintettek a vírusjárványból következő helyzettel – a húsvét előtti napokban elkezdődött. Lehetővé tette ezt a kedvező időjárás mellett a jogszabály is, ami nem tiltja a munkahelyre történő kimozdulást, de a kivitelezést elnyerő Tanka Pido Kft., munkahely megtartási érdekei is segítették a munkálatok megkezdését.Tovább a címre kattintva...

 

A kerékpárút első három szakaszán (községünk főutcájától kezdődő Petőfi S. utcától és a Horányi gáttól) induló 2 munkacsoport, az alap előkészítését követően 500 méteren a szegélyköveket is lerakta, melynek a 4 kilométeres teljes hosszon való elkészülése várhatóan egy hónapon belül befejeződik. Ezután következik a tervek szerinti aszfaltozás illetve a térkövezés. Az ütemezési tempó megtartásával, várhatóan június közepén már birtokba vehetik a kerékpárosok az EuroVelo tervezett nyomvonalához csatlakozó belterületi kerékpárutat Szigetmonostoron.                                                                        

A kerékpárút munkálatai két irányból indultak: a Mátyás király térről     

                      és a gáttól.                        

A kerékpárút kialakítása során figyelmet fordított az önkormányzat arra, hogy minimálisra csökkentve, csak az elkerülhetetlen helyeken vágjanak ki fát, így a munkálatok során – sövény ugyan több, de csupán 3 gyümölcsfa esik áldozatul a Monostori úton, a nyomvonal kialakításának. A Petőfi utcán a régi járda helyét – az útpadkához szintezve – új váltja fel, aminek az egyik oldalán emelt, a másik oldalán süllyesztett szegély lesz, a járdát pedig térburkolat fedi majd.  A református temetőnél a dombból a kerékpárnyomvonalnak kivágott szakaszon, gabion fallal (kőzúzalék hegesztett hálóban) fogják a rézsűtöt biztonságosan megtámasztani,  az északi oldalon a vizesárok vízelvezetése is megoldásra kerül.

A gáton folytatódó kerékpárút kialakítása, az utolsó szakaszban történik majd, ahol érdemi építés nem, csupán felfestés a szilárd burkolatú úton, viszi tovább a kerékpáros nyomvonalat a Dunakeszi révig.

Fontos, felhívnunk a lakosság figyelmét, hogy  a munkavégzés idején, napközben a kapuk nem járhatók (reggel és éjszaka igen), de külön felhívják a figyelmet az építők arra, hogy a frissen lerakott szegélyeket három napig a biztonsági-betonkötés miatt, ne terheljék! 

(A kapubejáróknál, süllyesztett járdaszegélyek készülnek, így nem kell majd bukkanókon ki/bejárni, a meglévő kapubejáró burkolatokat szintbe igazítják, de kapubejáró burkolása – akinek nincs - nem történik meg!) Aki teheti, megköszönjük, ha távolabb parkol az érintett építkezési szakasztól!

Közlekedési változás is lesz az új kerékpárút átadását követően: a Petőfi Sándor utca – a Mátyás tér feléegyirányú lesz! A Mártírok útjával ellentétes irányban.

Megosztás