Elektronikus ügyintézés

EU-s projektek

Magyar falu program

2020 rendezvények

Térségi újság letöltése

Pilis-Dunakanyar Hírmondó

Követés a facebookon

Követés a facebookon

I love Dunakanyar

Együtt az egészségért

Helyi hírek

Jelenleg (2020.03.25.) nincs tudomásunk pozitív esetről Szigetmonostoron. Hatósági karanténban két család volt, az egyik két napig, majd a felülvizsgálatnál náluk megállapították, hogy nem állnak fenn a hatósági karantén feltételei. Ez abból ered, hogy alapból a gyanús eseteket a repülőtéren, vagy a határon karanténba szoríthatják, de ezt követően az ÁNTSZ  végzi el a kikérdezést, amely alapján a karantén intézkedés fenntartását, vagy megszüntetését véglegesíti. Az első körös elrendelést követően ellenőrizték a családot és megállapították, hogy nem állnak fenn a hatósági karantén feltételei. (Nem járt karantén alatt álló országban, nem érintkezett közvetlenül pozitív teszttel rendelkező beteggel stb.) Ebből következően hivatalos karanténban immár egy család van, nekik szombaton jár le a 14 nap.További információ a címre kattintva...

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy aki hatósági karantén alatt áll, az ellen , automatikusan ki van adva kötelező ellenőrzési parancs a rendőrségen, és ha megszegi a karantén előírásait, a karanténost közterületen azonnal hazaviszik és eljárást indítanak ellene. Jelenleg öt család van önkéntes karanténban, mindannyian jól vannak. Az ellátásuk biztosított, ha szükséges segítünk. 

Milyen intézkedéseket hoztunk eddig?

-          A vészhelyzet kihirdetését követően leállítottunk minden az Önkormányzat és a Faluház által szervezett rendezvényt és összejövetelt, csak a testületi ülést tartottuk meg. Jelenleg április végéig nem számolunk semmilyen rendezvény megtartásával, a Faluház júniustól tervez rendezvényekkel, addig is „karantén” rendezvényeket szerveznek, készítenek elő.

-          Bezártuk a Faluházat

-       Bezártuk az Óvodát. Itt csak az egészségügyi rendvédelmi, katasztrófavédelmi munkában résztvevő, a gyermekeiket elhelyezni nem tudó szülők gyerekeit fogadjuk, vagy különös indokkal az intézményvezető véleménye mellet a polgármester dönt az elhelyezésről. Emiatt a folyamatos ügyelet megszervezésre került.

-        Bezártuk a Bölcsődét. Itt csak az egészségügyi rendvédelmi, katasztrófavédelmi munkában résztvevő, a gyermekeiket elhelyezni nem tudó szülők gyerekeit fogadjuk, vagy különös indokkal az intézményvezető véleménye mellet a polgármester dönt az elhelyezésről. Emiatt a folyamatos ügyelet megszervezésre került.

-        A Hivatalban a munka folyik tovább, de az ügyfélfogadást beszüntettük, elektronikus, telefonos, vagy nagyon indokolt esetben személyes, de a szabad levegőn lebonyolított ügyfélfogadás van.

-        Bezártuk az Orvosi rendelő alatti helyiséget

-        Az egészségügyben tanácsoljuk a „telefonos rendelést”, a kevés személyes kapcsolatfelvételt

-        Bezártuk a horányi nyilvános Wc-t, a Zoli büfé a megállapodásunk szerint maga használja és felel a tisztaságáért.

-        Szüneteltetjük a hivatalos, szervezett piacokat

-       Fokoztuk az intézmények takarítását, minden közintézményünkbe fertőtlenítős kézmosót vásároltunk (még a bezárásuk előtt).

-        Megszerveztük a közétkeztetést igénybe venni kívánók ellátását, jelenleg mintegy 160 adagot főz a konyha.

-        Létrehoztunk egy segélyvonalat a veszélyeztetett korcsoport számára ez Csillánál a védőnőnél csörög, Ö csatornázza be az igényeket az Önkormányzathoz. A segélyvonal száma: +36 70 935 4651

-        Megszerveztük a 65 év feletti, vagy krónikus betegek igény szerinti ellátását.

-        Folyamatos információt nyújtunk a vírussal kapcsolatos helyzetről, tennivalókról, intézkedésekről.

-        Átütemeztük az Önkormányzati ülések napirendjét.

-        Végrehajtási moratóriumot hirdettünk a válság idejére, az elévülés miatti jelzálogbejegyzés kivételével.

-     Nyomdában van a koronavírusról készült tájékoztató anyag (az Újságoló helyett), amely minden korosztály számára gyakorlati és praktikus információkat nyújt. Ez lényegében a honlapon is közzé tett információk nyomtatott összeszerkesztett változata, minden háztartásba el fogjuk juttatni.  

-       Felmérést indítottunk a koronavírus miatt jövedelem nélkül maradt szigetmonostori személyek, vállalkozások felderítésére.

Intézmények és beruházások helyzete:

-        Az Óvodában, Iskolában a pedagógusok elektronikus úton tartják a kapcsolatot a szülőkkel, folyamatosan feladatot adva, segítik a kényszerszünet alatti fejlesztéseket, tudásátadásokat.

-        Az Óvoda Iskola és a Bölcsőde, illetve a praxisközösségben helyben levő pszichológus segíteni próbál az érintett családok lelki és pszichológiai problémái kezelésében.

-        A Hivatal egy része távmunkában, mások a hivatali jelenlétben végzik a munkájukat.

-        A Faluház előkészíti a kiszabadulás utáni közösségi rendezvényeket (talán júniustól).

-       Folyik az Óvoda építése, de sorra zárnak be a betonüzemek, alapanyaggyártó üzemek, félő, hogy alapanyag hiányában leállásra kényszerülhet a beruházás.

-       Szerettük volna a héten, de legkésőbb a jövő héten elkezdeni a kerékpárút építést, de a betonüzemek leállása miatt félő, hogy ez nem sikerül, nem akarjuk, hogy kiásott alapok, feltört járdák, úttestek maradjanak befejezetlenül, ezért lehetséges, hogy halasztani kényszerülünk.

-      Szeretnénk elkezdeni az ivóvízhálózat építést, ez elvileg lehetséges, ha a kivitelező megkapja a megrendelt és április elejére várt alapanyagokat. Akadályt az jelenhet, ha a következő lépcsőben az ilyen munkák állami korlátozás alá esnek.

-        Önkéntesek elkezdtek szájmaszkot varrni, amit kiosztásra kerül majd.

-      Korlátozott a révek menetrendje, részben a csökkenő igényekhez, részben az üzembiztonsághoz kapcsolódóan történtek korlátozások.

 

Mi várható?

-          A héten, legkésőbb csütörtöktől minden szociális étkezőnek házhoz visszük az ebédet (eddig csak annak vittük, aki igényelte ezt).

-          A többi időben, fertőzésszámban előttünk álló országok mintájára várható a kijárás korlátozása, időpontja még nem ismert, a fertőzésszám és az emberek fegyelmezettsége befolyásolja a bevezetés elrendelését. Ezért kérjük a lakosságot, hogy csak a legfontosabb esetekben hagyják el otthonaikat és ne csoportosuljanak a közterületeken.

-          Amennyiben elrendelik a kijárási tilalmat, a rendőrség, polgárőrség, honvédség és a közterület felügyelet figyel majd a szabályok betartására.

-          Már megfigyelhető, hogy nő a vészhelyzetet a nyaralókban átvészelni akarók száma, ami terheli az egészségügyi és alapellátási rendszerünk kapacitását. Ezzel jelen pillanatban nem tudunk mit kezdeni, csak kérjük Őket is, hogy itt is vegyék komolyan a megelőzésre vonatkozó szabályokat. Amennyiben lakhely elhagyási tilalom lesz, az csakis az okmányokban szereplő címre vonatkozóan ellenőrizhető. Az indulatok szítása nem vezet sehova, jogalapja a hazaküldésnek, csak akkor lesz, ha lakhely elhagyási korlátozás kerül bevezetésre. Ezért kérjük a Szigetmonostoron nyaralóval rendelkezőket, hogy elsősorban állandó lakcímükön tartózkodjanak, amennyiben úgy döntenek, hogy településünkön maradnak, akkor a legszigorúbban tartsák be a járványhelyzet által megkövetelt szabályokat.

Megosztás