Elektronikus ügyintézés

EU-s projektek

Magyar falu program

2020 rendezvények

Térségi újság letöltése

Pilis-Dunakanyar Hírmondó

Követés a facebookon

Követés a facebookon

I love Dunakanyar

Együtt az egészségért

Helyi hírek

Tudnivalók az árhullámok kialakulásához, előrejelzéséhez: Az árhullámok a vízgyűjtőkön lesett csapadék (hó-eső) mennyiségéből, olvadás esetén az olvadás intenzitás mértéke szerint, táplálkoznak. A Duna vízgyűjtője több térséget foglal magában. Az egyes térségek csapadék, illetve hó mennyisége, a Duna medrének teltsége, a talaj nedvességgel való telítettsége együttesen fejti ki hatását az árhullámok kialakulására. Bővebb információ a címre kattintva.

Amennyiben a nagyobb mellékfolyók vízgyűjtőjén nem mindegyik térségben hull csapadék, akkor az adott térség jelentős árhulláma nem feltétlen jelent a Duna egészére vetítetten ugyanolyan mértékű áradást. Ha egy nagyobb, de nem is extrém csapadékos időszak következik be, de az a teljes vízgyűjtőt érinti, ráadásul a meder teltsége is jelentősebb az is árhullámot jelenthet.
Az előrejelzések döntően a meteorológiára épültek, így az idő távlatában, 3-5 napon túl egyre bizonytalanabbak. hetekre előre biztosat jelezni nem lehet, Itt Szigetmonostoron a Duna középszakasz jellegű, ami azt jelenti, hogy nem azonnal, hanem napokra előre láthatóan alakul ki az árhullám, van lehetőség a felkészülésre. A településünk, adottságainkat figyelembe vevő, és sok évtizedes tapasztalatokon alapuló védelmi terv alapján készül fel az esetleges beavatkozásokra. Kialakult rendszerünk, bevált és a tapasztalatok által formált, frissített gyakorlatunk van. Ez a gyakorlat lépcsőzetesen, a védelmi szintnek megfelelően építi fel és szélesíti ki a felkészülés és a védekezés rendszerét. Ez alapján kapcsolódnak be fokozatosan a  hivatásos és önkéntes szervezetek, és végül veszélyhelyzet esetén a teljes lakosság az árvízi védekezésbe. Legutóbb 2013-ban volt jelentős, az eddig mért legnagyobb árhullám. A természet erői, az időjárás bizonyos, de nem szabályos ciklikussága folytán bármikor bekövetkezhet jelentős árhullámot eredményező meteorológiai helyzet. A mai napon nem látható, hogy pontosan mikor, évek múltán vagy hetek múlva. Egyben biztos lehet mindenki, hogy amennyiben előáll ilyen helyzet időben és pontosan informáljuk a lakosságot, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lakosság védelme biztosított legyen.

Megosztás